štvrtok 22. marca 2012

Reflexná ochrana pred zranením členkov

Spevnená kostra bežeckej obuvi alebo lyžiarok ako "korzet", členok pred zranením ochráni?
Momentálne možno, inak nie!

Zabúdate, že svalové adduktory a abduktory v kooperácii s reflexnými reakciami ich kontrakcií pri "krivých" nášľapoch môžu degenerovať ako v schopnosti rýchlych kontrakcií počas "off road" behu tak aj v schopnosti pamätania ich reflexných kontrakcií na extrémnejšie rozsahy pohybu členkov.
Trénovanie týchto schopností mnohí úplne podceňujú a radšej používajú bandáže či iné korzety, ktoré by som toleroval nanajvýš u príležitostne behajúcich či rekreujúcich veteránoch.
Takže opak je pravdou, v zime treba reflexné kontrakcie príslušných svalov naučiť rýchlym správnym odpovediam na nečakané vstupy do zóny etrémnejších rozsahov ich natiahnutia a poriadne ich potrápiť v hlbokom snehu aj ľade, aby nám v lete nerobili problémy krivšie nástrahy skalných terénov.
Predchádzanie zraneniu správnymi super-rýchlymi obrannými reflexnými kontrakčnými odpoveďami príslušných svalov v extrémnejších rozsahoch ich natiahnutia možno naučiť až do štádia 5. stupňa zapamätania si príslušného reflexu, čo je štádium podvedomých automatických reakcií, ktoré Vás nebudú obmedzovať ani pri najbrutálnejších behoch dole kopcom v tatranských skalách, kedy Vám postačí iba periférne vnímanie nerovného skalného podkladu alebo pri behu vo vysokej tráve s neznámymi nástrahami, kde skáčete naslepo...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára